Home / Informatie / Sollicitatie tips

Sollicitatie tips

 

Welke functie wil ik?

Als je een duidelijk antwoord kunt geven op deze vraag kun je je optimaal voor te bereiden op een sollicitatiegesprek. Bedenk wat voor functie je wilt gaan uitoefenen, denk hierbij aan; welke carrièrestap je wilt maken, welke wensen je graag vervult wilt zien en bij wat voor soort bedrijf je graag zou willen werken.

Een goed CV; daar begint het vinden van een geschikte baan mee! Zorg voor een up-to-date CV, aangepast op de vacature waarop je reageert. Formuleer bondig en helder, leg de nadruk op relevante werkervaringen en opleidingen.

 

Waarom heb je eerdere keuzes gemaakt?

Nu je jouw CV netjes hebt opgemaakt ga je zelf eens nadenken over waarom je CV er uitziet zoals hij eruit ziet. Niet qua lay-out, maar juist qua inhoud: Waarom heb je bepaalde keuzes gemaakt? Waarom heb je de dingen die je niet leuk vond toch doorgezet of waarom ben je hiermee gestopt? Wat heb je ervan geleerd en hoe heeft deze ervaring weer geleid tot het beïnvloeden van andere keuzes? Stel jezelf kritische vragen: Wie? Wat? Waarom? Wanneer? Etc.

Neem er eens rustig de tijd voor, loop je CV door en stel jezelf steeds dezelfde vragen, totdat je bij de kern komt. Overleggen met anderen kan, maar uiteindelijk ben jij toch degene die jezelf het beste kent. Op deze manier kom je erachter wat je echt leuk en belangrijk vindt in het leven.

Wanneer je dit duidelijk in kaart hebt gebracht ben je een stuk zelfbewuster en vergemakkelijkt dit het proces in het vinden van een nieuwe geschikte baan.

 

Het sollicitatiegesprek

Wanneer je op basis van je CV en sollicitatiebrief wordt uitgekozen door de werkgever, zal je worden uitgenodigd voor een eerste gesprek. Kom op tijd en zorg dat je de achtergrond van het bedrijf kent: de verschillende typen producten, de belangrijkste kenmerken, hoeveel personen er ongeveer werkzaam zijn, en op welk type gasten het bedrijf zich richt.

Zorg daarnaast dat je op de hoogte bent van het nieuws. Lees tenminste één week lang de krant voordat je aan het gesprek begint en neem op de webpagina van het bedrijf de laatste nieuwsberichten door.

Zorg dat je kunt vertellen over je sterke kanten. Natuurlijk dien je je sterke punten te kunnen beargumenteren met de inhoud van je CV. Dat is na de bovenstaande sollicitatietips al een stuk makkelijker geworden. 
Als laatste sollicitatietip is het ook handig om enkele vragen over het bedrijf of over desbetreffende functie te kunnen stellen. Hiermee toon je aan dat je zeer geïnteresseerd bent in het bedrijf en de functie. Wees kritisch en netjes, maar niet te bescheiden!

 

Eerste indruk

Een eerste indruk kun je maar één keer maken! Je eerste indruk is bijzonder belangrijk en wordt binnen de eerste minuut gecreëerd. Deze eerste indruk bestaat uit een aantal factoren die een belangrijke rol spelen. De allereerste indruk laat je achter met je gezicht en je handdruk; houdt oogcontact wanneer je een hand geeft en toon een vriendelijke glimlach. Gebruik je lach (ook met je ogen) nog enkele malen in het gesprek. Het grootste gedeelte van de eerste indruk wordt bepaald door je lichaamshouding; het voorkomen en bewegen.

Het is belangrijk dat je fris en verzorgd gekleed gaat. Stem je kleding af op het bedrijf, maar kies wel een outfit waarin je je niet ongemakkelijk voelt. Je stem heeft voor ook veel invloed op de eerste indruk. Zorg dat je het gesprek ontspannen in gaat, praat rustig en neem kleine pauzes.